donderdag 11 juli 2013

Review: NS reisplanner extra toonbeeld van toegankelijke app.

introductie


Een jaar geleden, toen ik voor het eerst een Nexus telefoon in handen kreeg, was de NS reisplanner app nauwelijks toegankelijk te noemen. Alle buttons hadden de naam Knop, en alle menu-opties werden in één lange regel voorgelezen. Je moest dus onthouden de hoeveelste knop je moest hebben om bijvoorbeeld de vertrektijden van een station te achterhalen. In die tijd schreef ik dat de 9292 app met een paar kleine aanpassingen perfect toegankelijk zou kunnen zijn, terwijl de NS app nog een lange weg te gaan had.

Een half jaar later waren de rollen volledig omgedraaid. NS reisplanner extra had goed gelabelde knoppen, terwijl de update van 9292 ineens onbruikbaar geworden was. Leuk voor mij als Android gebruiker was dan ook nog dat de NS app een erg handige extra functie had gekregen: spraakinvoer. Tijd om deze app eens nader te bekijken vanuit het perspectief van een talkback gebruiker.

Hoofdscherm

Het hoofdscherm van de app bevat 13 knoppen, die in 3 kolommen zijn verdeeld. De knoppen zijn zowel via de swipe bewegingen als via Verkennen door Aanraken goed te vinden. Op mijn Nexus 4 bevindt zich rechts bovenaan het scherm nog een 'meer opties' knop. Bij toestellen met een echte menu knop, neemt deze knop de functie van 'meer opties' over.

Op de bovenste rij vinden we de knoppen Reisplanner, vertrektijden en storingen. Op de tweede rij Mijn Reizen, Favorieten, en werkzaamheden. Op de derde rij Spraakbesturing, Faciliteiten en Instellingen. Op de vierde rij Nieuws, Service en Er op uit. Tot slot helemaal onderaan nog een knop"met de naam Tom Tom Places.

In deze review kijk ik vooral naar de functies die bedoeld zijn om daadwerkelijk een reis te plannen.

Reis planner

Dit is de reisplanner die we al een hele tijd van de NS kennen. Je kunt van, via en naar stations ingeven, plus de reisdatum en tijd. Tot slot kan aangegeven worden of de opgegeven tijd de beoogde vertrek- of aankomsttijd is.

Het scherm komt standaard met de laatstgekozen reis, alleen wordt de reisdatum op de huidige tijd gezet. Naast het van station bevindt zich een knop, waarmee vertrek en eindstation kunnen worden omgedraaid. Deze knop heeft echter het verkeerde label en wordt als "wis via station" uitgesproken. Om één van de stations te wijzigen, kan op de regel getikt worden, waarna een nieuw scherm verschint. In dit scherm kan worden gekozen uit adres, station of postcode. Niet alle opties op dit scherm zijn via de swipe methode te vinden. Zo wordt de lijst met stations in de buurt en de lijst met recent gekozen stations als één onderdeel gezien, waarbinnen niet met veegbewegingen genavigeerd kan worden. Er moet dan dus een station gekozen worden door met je vinger over het scherm te bewegen totdat de goede naam wordt uitgesproken en vervolgens te tikken om het gekozen station te selecteren. Dit zelfde gebuert wanneer in het zoekveld in dit scherm een paar letters worden ingetypt. b.v. je typt 'gr' in de hoop snel bij Groningen te komen, veegt vanaf het zoekvak naar rechts en hoort dan nog steeds 'zoek in de buurt'. Ga je met je vinger vanaf het vak naar beneden, dan blijkt onder dit vak nu een lijstje met 3 stations te staan, Gramsbergen, Grijpskerk en Gronau west. Als je dit gedrag eenmaal kent is er prima mee te werken, maar het kan beter.

Nadat vertrek- en eindstation zijn ingesteld kunnen tijd en datum worden veranderd. Hiervoor is een interface bedacht, waarbij waardes in een tekstvak kunnen worden ingegeven, maar ook via hoger/lager knoppen kunnen worden aangepast. Een probleem bij het ingeven in een tekstvak vind ik dat het rechter teken in dit vak niet te wissen lijkt als talkback aan staat. Ook als je meteen begint te schrijven, zonder eerst het teken te wissen, gaat het veranderen niet goed, omdat de waarde niet lijkt te worden geselecteerd en dus niet wordt overschreven. Wel blijkt dat als je op het bewerkingsvak dubbeltikt, de cursor naar het eind van dat veld springt en op die manier alsnog het rechter cijfer weg te halen is. De hoger/lager knoppen werken prima, al is het jammer dat de huidige waarde niet wordt uitgesproken als je op zo'n knop drukt.

Nadat datum en tijd zijn ingesteld kan nog worden bepaald of dit de vertrek- of aankomsttijd is. Dit gebeurt middels een prima toegankelijke radio button. Onderaan het scherm bevindt zich tot slot de 'plan' knop, die de reisplanner laat zoeken naar geschikte reismogelijkheden.

Keuzescherm reismogelijkheden

Nadat de reisplanner heeft gezocht verschijnt er een scherm waarop de reismogelijkheden rond het opgegeven tijdstip worden weergegeven. Dit gebeurt in 4 kolommen: vertrektijd, aankomsttijd, aantal overstappen en reisduur. De kolomkoppen worden niet appart uitgesproken, maar omdat het slechts om 4 kolommen gaat, vind ik dat geen probleem. Hoor je de reis waarover je meer details wilt weten, dan kun je hierop dubbeltikken en verschijnt het detailscherm. In dit scherm staan in de bovenste helft de algemene gegevens over de reis nog een keer, in de onderste helft staat detail informatie over iedere trein uit het reisadvies. Op iedere trein kan ook nog worden doorgeclickt om het ritnummer, tussenliggende stations en overige bijzonderheden te weten te komen.

In het detailscherm is de 'meer opties' knop beschikbaar, die de mogelijkheid biedt om de reis te delen, hem aan je favorieten toe te voegen, een terugreis te plannen of het scherm opnieuw te laden. Delen kan via what's app, email, twitter, facebook en de agenda. Ik heb de agenda- en what's app opties geprobeerd en die werkten goed.

Even wennen was het gedrag van de omhoog navigeren' knop, die links bovenaan de meeste schermen staat. Hiermee gaat de app direct naar het hoofdmenu. De terug knop daarintegen gaat één scherm terug.

1 opmerking:

  1. NS heeft toegankelijkheid altijd hoog in het vaandel staan. Als we dat kunnen verbeteren dan doen we dat graag. Het label van de terug-knop heb ik inmiddels aangepast, in de komende versie staat dat dus goed. Interessant om te horen dat de standaard Android componenten waarmee de tijd en datum ingevuld kunnen worden dus niet zo toegankelijk zijn. Binnenkort komt er een nieuwe vormgegeven versie van de reisplanner die ook geschikt gaat worden voor de tablet. Mocht je in versie 2.14 toegankelijkheids-issues tegenkomen dan horen we dat graag.

    groet van de Reisplanner Xtra Android ontwikkelaar.

    BeantwoordenVerwijderen